Heb jij wel nagedacht over jouw visie?

Je bent jong, energiek en ambitieus, toch? – Er flitsen nu een paar fragmenten door je hoofd omtrent jouw werk, hobby’s, eigen bedrijfje, sporten, drukke sociale leven en/of wat feestjes –  “Dacht het wel!” antwoord je vervolgens. Literaire high five! Want zo zit ik er ook in. Ik kan alle bovenstaande vakjes wel aankruisen, dat vind ik fijn en ik ben daar vast niet de enige in. Dan heb jij, net zoals ik, wellicht wat aan het onderstaande stukje tekst… (lees dus gerust verder).

Confrontatie

Ik was met een collega in gesprek toen bovenstaande beeld over mij duidelijk naar voren kwam, waarop mijn collega vroeg: “maar wanneer heb je dan tijd om een visie te creëren?” Toen dacht ik: “ik heb wel een visie over mijn vakgebied en professionele ontwikkeling en kan mijn verhaal daar prima over doen” en ik noemde meteen een voorbeeld waar dit uit bleek. Maar toch galmde die vraag nog even na. Sta ik weleens bewust stil bij dit soort dingen? ‘Mediteer’ ik wel eens om echt een beeld te schetsen van waar we staan, waar het heen gaat en wat ik daar van vind? Ja, maar eigenlijk te weinig en ik leg dit ook niet vast. Want tja, druk en ambitie en ondernemen en dingen en leuk en sociaal en en en …

Nick, ga er nou eens even voor zitten! En jij, drukke lezer, ga er ook eens voor zitten. Maar hoe pak je dat aan? Mijn doel voor deze blog is dan ook: een manier vinden om een visie en bijpassend verhaal te creëren over mijn vakgebied. Er is veel te lezen over organisatievisie en persoonlijke visie. Nu wordt met een persoonlijke visie vaak bedoeld wat jouw doel is in je carrière en/of leven. Maar ook kun je een visie vormen over een organisatie of vakgebied.

Maar hoe vorm je een visie?

Een voorbeeld van een visie is: “over enkele jaren heeft iedere werknemer een computer op zijn bureau”. Wellicht kun je raden van wie deze visie ooit was? Yes, van Bill Gates. De functie van een visie kan meervoudig zijn. Het geeft je richting, het kan anderen inspireren en je kunt je hiermee onderscheiden van anderen.

Uiteraard hoef je om een visie ergens op te hebben geen stappenplan te volgen, want als ik je nu om jouw visie op de huidige politieke situatie van Nederland vraag dan heb je die vast. Maar als ik je toch een beetje in de goede richting mag duwen: kijk eens om je heen, kijk naar jouw organisatie, collega’s en jezelf; wat valt je op? Vergeet ook niet om jezelf vragen te stellen: waar sta je voor? Wie bewonder je en waarom? Hoe ziet je ideale wereld eruit? Wat wil je bijdragen aan de volgende generatie? Welke impact wil je maken binnen een organisatie? Door het proberen te formuleren van antwoorden kun je je eigen visie gaan vormen. Laat het vervolgens even liggen en broeden. Bespreek het ook eens bij collega’s, vrienden en familie. Zien zij het ook zo? Ze hebben vast waardevolle input voor je.

Ik hoop dat ik de drempel wat lager voor je heb gemaakt om aan de slag te gaan met je visie, je richting te geven, mensen te inspireren en uiteindelijk te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent!