Het leven van een generalist

Op de basisschool maakte ik een vliegende start. Rekenen, taal, spelling, alles ging me prima af. Uit de Cito-toets kwam een havo/vwo advies. En zo vervolgde ik mijn pad. Op naar de middelbare school, startend in een havo/vwo brugklas. Bij het volgende keuzemoment, het kiezen van een vakkenpakket, leek mijn profiel langzaam zichtbaar te worden. Natuur- en scheikunde waren niet echt mijn ding, dus een E&M profiel was een logische stap. In de jaren die hierop volgden, heb ik gestreden en gepuberd wat resulteerde in voldoendes. Geen uitschieters naar boven, maar ook geen uitschieters naar beneden. In ieder geval constante prestaties.

Zo rond de 5e klas begon het toch allemaal wat serieuzer te worden. Het werd tijd om na te denken over de toekomst. Wat ga ik studeren? Met een VWO E&M-profiel zijn er 300+ mogelijkheden, dus dat gaf stof tot nadenken. Wat vind ik leuk? Oei, lastige vraag. Personeelswetenscheppen, Economie, criminologie, eigenlijk leken veel studies mij interessant. Vervolgens stond ik stil bij de welbekende vraag: “maar wat kun je er mee worden dan?” Of beter nog, wat wil ik eigenlijk worden? Dit maakte het niet bepaald duidelijker. Oké, tijd voor een andere aanpak. Uitgaan van je kwaliteiten. Maar hoe weet je waar je goed in bent, als je weinig werkervaring hebt en voor alle vakken op school een 6 staat?

Uiteindelijk kwam ik uit bij de studie Bedrijfskunde, aangezien een brede studie het beste aan leek te sluiten op mijn profiel. De diversiteit van de vakken vond ik super. En daarnaast heb ik met mijn minorkeuze de mogelijkheid gehad les te geven aan eerstejaarsstudenten. Tijdens dit praktische en uitdagende traject ontdekte ik mijn interesse voor presenteren, didactiek en het menselijke aspect.

Door naar de volgende halte: masterkeuze! Wederom keuzestress. Ga ik kiezen voor een richting waar veel werk in te vinden is, of ga ik kiezen voor wat ik leuk vind? Uiteindelijk koos ik ervoor om mijn hart te volgen wat resulteerde in een master innovatiemanagement.

En dan? Dan heb je 5 jaar gestudeerd en ben je klaar voor het ‘echte’ werk. Dus tijd om de wondere wereld van het solliciteren in te duiken. “Vertel me maar eens wat jouw kwaliteiten zijn”, ik voel de vraag al aankomen. Maar als allrounder vertellen waar je goed in bent, kan best lastig zijn. Ik moet dan ook bekennen, dat ik gestruggeld heb met deze vraag. Ik ben een generalist. Iemand die van alles een beetje weet.

Inmiddels begin ik in te zien dat het zijn van een generalist zo slecht nog niet is. Misschien weet ik weinig van veel en ben ik een ‘manusje-van-alles’. Maar wel eentje die graag verbanden legt, snel kan schakelen tussen diverse thema’s en open staat voor verschillende vakgebieden. Dit openstellen helpt me mijn horizon te verbreden en daar geniet ik met volle teugen van. Zo heb ik deelgenomen aan verschillende crowdconsulting sessies over veiligheid en innovatieve arbeidsvoorwaarden en heb ik een project gedaan over circulaire materialen in bouw. En ook de komende tijd zal het niet ontbreken aan nieuwe input. Voorlopig blijf ik doorgaan met het verbreden van mijn blik en wie weet schuilt er in de toekomst wel een specialist in mij. Of niet.