Old Colfield starring Tim Soethout

Hi Tim. Als lid van het Top Engineer Program team 2 is het alweer een tijdje geleden dat je bij Young Colfield was. Wat heb je sindsdien allemaal gedaan?

Tijdens en na het Top Engineer program in 2013-2014 ben ik eerst kort aan de slag gegaan als mobile back end developer en daarna vrij snel aan de slag gegaan met een nieuw project dat kort gezegd een nieuwe webservice ontwikkelde (we ontwikkelden basislibraries voor andere teams). In dat team was ik software engineer. Sinds 1 april 2016, bijna een jaar dus, ben ik lid van een onderzoeksgroep van het CWI en werk ik aan mijn eigen onderzoek. Ik voer dus een PhD onderzoek uit terwijl ik in dienst ben bij de ING. Op woensdag ben ik op kantoor bij ING en de rest van de week werk ik op het Science Park in Amsterdam. Een hele verandering om steeds te wisselen tussen een onderzoeksomgeving en de bank. Maar dat maakt het ook leuk.

Kan je kort uitleggen waar je precies onderzoek naar doet en waarom dit waarde heeft voor de ING? Want daar ben je nog steeds in dienst.

Ik zit nu nog heel erg in de fase waarin ik mij erg richt op verdieping in het concept. Ik ben immers nog maar 1 jaar bezig en een PhD is een traject van minimaal 4 jaar. Het belangrijkste waar mijn onderzoeksgroep voor ING mee bezig is, is een domein specifieke taal voor de verschillende bankproducten. Het afstemmen van bijvoorbeeld de beperkingen die door mensen worden ingesteld is nu nog per product maatwerk. Waar onze groep de ING bij helpt is softwaremaatwerk op te kunnen schalen. Het interessante is vooral dat we het onderzoek direct kunnen toepassen op een Use Case, namelijk ING. Dat is dus ook waarom ik nog steeds in dienst ben bij ING. Dat wat wij doen voegt waarde toe voor ING.

Hoe kijk je terug op je tijd bij Young Colfield?

Zeer positief! Ik merkte dat toen we net bij ING binnen kwamen we werden gezien als de volgende lichting programmeurs. Maar door het Top Engineers Programma en de inzet van Young Colfield werden wij bij ING echt neergezet als degene die ruimte kregen om aan innovatieve projecten te werken. Ik voelde mij daardoor zeker niet “just another programmer”. Het deelnemen aan TEP voelt voor mij dus echt als een voorsprong ten opzichte van wanneer ik gewoon bij ING was gaan solliciteren.

Wat is het belangrijkste dat je vanuit het programma hebt meegenomen?

Wat voor mij heel interessant was is dat ik begon met het werken aan de mobiele app die gewoon dagelijks door miljoenen mensen wordt gebruikt. Ik zat er dus meteen midden in. Ik heb daardoor heel erg geleerd om na te denken over de eindgebruiker terwijl ik bezig was als developer. Het geeft je ook een heel goed inzicht hoe het binnen een grote organisatie als ING er aan toe gaat. Daarnaast heb ik erg veel gehad aan het feit dat alle TEP-ers van mijn team ergens anders binnen ING aan de slag gingen waardoor ik feedback kon vragen aan mensen op andere afdelingen.

Wat zou je nog willen delen met de huidige en toekomstige YC’ers?

ING is een plek waar je heel veel verschillende dingen kan doen. Daarbij is het heel belangrijk dat je zelf op zoek gaat naar datgene waar je hart sneller van gaat kloppen. De organisatie geeft daar zeker veel ruimte voor, maar je moet er wel zelf naar op zoek gaan en de vraag stellen.

Staan er binnenkort nog spannende dingen op de agenda?

Zoals dat hoort bij een PhD moet ik ook papers gaan publiceren. En als die papers goed worden ontvangen kan ik misschien wel naar congressen op mooie tropische plekken. Maar kan ook zomaar heel dichtbij zijn. We gaan het zien.

Mooie dingen allemaal. Succes!