Wat moet jij allemaal? En van wie moet dat dan?

We moeten van alles en onze agenda zit altijd vol. De vraag die Jan Wolter Bijleveld ons stelde tijdens de tweede Young Colfield sessie van 2017 was: moet dat echt?

Jan Wolter Bijleveld is de man achter de website lsltn.nl. Een website die praktische gedachten, luchtige diepgang en ruimte in een vol leven biedt aan zijn bezoekers. Tijdens de sessie nam hij ons mee in zijn gedachtegoed en stelde hij ons vragen waar ook hij het antwoord niet op wist.

De sessie was opgezet als een tegengeluid voor een wereld van druk-druk-druk en meer-meer-meer. Een probleem dat aan de hand van citaten van bekende Griekse filosofen kan worden gezien als iets van alle tijden. En dat is precies wat het een interessant vraagstuk maakt. Van nature is de mens een wezen dat veel wil, veel moet en niks wil missen. Dat is helemaal niet erg, maar daarbij moet je wel jezelf afvragen van wie moet je al die dingen en wat is het dat je echt wil.

Vanuit een positie waarin ook Jan de antwoorden op de vragen niet wist creëerde hij een ruimte waarin een open discussie kon worden gevoerd.  De vragen die daarbij centraal stonden waren:

Wat moet ik? Van wie moet ik dat?

Wat wil ik? Waarom wil ik dat?

Ik zou zeggen dat ik het idee heb dat ik het allemaal wel goed voor elkaar heb en dat ik goed weet wat ik wil. En daarbij toch wel het belangrijkste is dat ik niks moet maar alles dat ik doe echt zelf wil. De gesprekken met anderen en de vragen die tijdens de sessie werden gesteld door Jan zorgde er toch voor dat ik daar enigszins aan ging twijfelen. Doe ik dingen vanwege mijn omgeving en het beeld dat ik wil dat anderen van mij hebben on- en offline? Want als dat zo is dan doe ik misschien wel dingen omdat dat moet en niet omdat ik dat wil. Door deze vragen te bespreken met anderen kom je erachter dat iedereen met deze vraagstukken zit en dat je helemaal niet de enige bent. Wat ik vooral mee kan nemen uit deze sessie is dat er geen stappenplan is om de hoofdvragen te beantwoorden, maar dat het vooral belangrijk is om soms even een moment van rust te pakken en jezelf af te vragen waarom je doet wat je doet. En als jij tevreden bent met het moeten van dingen dan is dat ook prima. Zolang je er maar even over hebt nagedacht. Zorg er in ieder geval voor dat je voor jezelf kan rechtvaardigen waarom je de keuze die je maakt, maakt.

Aan het einde van de sessie kon iedereen ansichtkaarten uitkiezen met een spreuk tegen de waan van de dag. Ook op kantoor zijn ze te vinden, zodat ook wij soms even uit de drukte stappen.

‘Red het werkklimaat. Stop de cc-uitstoot’.

‘Het is tijd om tijd te maken’.

‘Hé nu zie ik het ook. Het is al perfect’.

‘Ik kwam laatst mezelf tegen. Je krijgt de groeten’.

‘Dit moment wordt mede mogelijk gemaakt door jezelf’.

 

Joram Knigge – Trainee Talent Program