Sneak Peak met Top Engineer Arjan @ ING

Op een mooie ochtend breng ik een bezoekje aan het ING kantoor in de Bijlmer. Ik ga namelijk koffie drinken met Arjan! Arjan is net begonnen aan het ING Top Engineer Program, één van de IT traineeships bij Young Colfield. Aangezien ik zelf ook net ben begonnen bij Young Colfield ben ik heel benieuwd naar zijn ervaringen tot nu toe en wat hij precies doet bij de ING! Daar gaan we dan! 

Hi Arjan, wat leuk om je even te spreken! Zou je eerst eens iets over jezelf kunnen vertellen?

Ik ben Arjan Hoogenboom, 28 jaar, en ik woon in Amsterdam. Ik heb Bèta-Gamma gestudeerd en een master Economie aan de UvA. Bèta-Gamma combineert bèta-studies met andere soorten studies, zoals Filosofie en Economie. Ik hou van wiskunde en ben daarnaast bedreven in economie. Verder heb ik anderhalf jaar ervaring opgedaan bij een start-up en veel freelance opdrachten gedaan om mijn data science skills verder te ontwikkelen. En ik heb een hond: Joopie.

Je bent een paar weken bezig met het ING Top Engineer Programma. Wat doe je daar precies?

Officieel heet het ‘t Asset Service Team. Dit team beheert vooral de database structure. ING heeft voor een bepaalde structuur gekozen die een heel hoge uptime heeft, en bijna niet ‘omlaag’ te krijgen is. Als dat toch gebeurt, veroorzaakt dat veel problemen die zo snel mogelijk moeten worden verholpen. In dat geval wordt ons team als eerste aangesproken. Binnen mijn team heb je twee subteams. Ik zit in het subteam dat verantwoordelijk is voor het monitoren van de database. Mijn taak daarin is vooral het voorspellen wanneer er iets kan gebeuren, voorspellen wanneer er een probleem kan ontstaan. Alle gegevens over de database worden bijgehouden, en op basis van die data kunnen we voorspellingen maken over de momenten waarop problemen zich kunnen gaan voordoen. Zo kan ik bijvoorbeeld voorspellen of de kans groot of klein is dat zich dinsdag een probleem met de database voordoet.

Klinkt spannend en technisch! Is het tot nu toe wat je ervan had verwacht?

Ik heb een passie voor wiskunde en met name voor het oplossen van problemen, en dat komt mooi terug in deze functie. Het idee dat ik op een plek zit waar ik grotendeels zelf mag invullen wat ik wil doen, vind ik heel fijn. Op deze plek kan ik veel van mijn eigen creativiteit kwijt. Ik wil ook heel graag creatief bezig zijn, zowel in mijn werk als in mijn vrije tijd.

Goed om te horen, waarom heb je voor Young Colfield gekozen?

Ik had meerdere aanbiedingen en heb hiervoor gekozen vanwege het traineeship. Op veel punten in mijn ontwikkeling stond ik er alleen voor. Nu ben ik in een trainee team geplaatst om samen met anderen tot grotere hoogten te komen! Voor mij voegt dit programma vooral de sociale ontwikkeling, het menselijke, echt toe. Daarnaast wil ik ooit naar het buitenland vertrekken, en dan is het toch wel handig om bij een internationaal bekende organisatie zoals ING te hebben gewerkt, in plaats van bij een start-up. Bij die start-up waren we destijds met z’n zessen. We wisten precies wat we konden en wat we maximaal konden bereiken. Bij ING merk ik dat er heel veel mogelijk is. In vergelijking met andere traineeships heb ik voor het Top Engineer Program gekozen, omdat veel andere traineeships inhouden dat je opdrachten doet bij meerdere, verschillende bedrijven. Als ik het dan meteen heel leuk zou vinden op mijn eerste opdracht, moest ik na een aantal maanden weer vertrekken. Hier heb ik echt de mogelijkheid om gedurende een jaar een goede band op te bouwen.

Klinkt als een weloverwogen keuze! Denk je dat je een goede band op kunt bouwen met je teamgenoten?
Het zijn leuke en gezellige mensen, ik kan wel zeggen dat ik positief ben verrast. Ik kan zelf kiezen wat voor kleding ik wil dragen, bijvoorbeeld. Ik word gewoon geaccepteerd zoals ik ben. Ik vind het echt verbazingwekkend leuk dat ik in dit team terecht ben gekomen en ze me echt meenemen in hun werk. Ze zien dat ik leergierig genoeg ben en geven me de kans om veel te leren.

Leuk om te horen dat je je op je plek voelt! Wat hoop je dat de toekomst brengt?
Ik zou graag in een soort researchwerk komen, waarbij het draait om problemen oplossen. Een soort vrije rol lijkt me leuk, waarbij mensen erop vertrouwen dat ze met hun problemen bij mij kunnen komen voor de oplossing. Als dat in Nederland is, is dat prima, maar als de mogelijkheid er is, zou ik heel graag naar het buitenland willen. Dat is vooral omdat ik denk dat als ik nu niet ga, ik nooit meer ga. Nu kan het nog, en ben ik niet gebonden aan één plek. Ik hou van reizen, zo ben ik afgelopen jaar nog in Brazilië geweest.

Dat klinkt als een fantastisch plan. Ik ben benieuwd hoe je jouw pad verder gaat bewandelen. Bedankt voor het leuke gesprek en door alle activiteiten die Young Colfield rijk is gaan we elkaar vast snel al weer zien!